Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Συνταγή κηραλοιφής και τι πρέπει να προσέχετε

Ένα από τα μελισσοκομικά προϊόντα που αυξάνει την ζήτησή του χρόνο με το χρόνο, είναι το κερί της μέλισσας εξαιτίας των πολλών εφαρμογών του. Εμείς σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με την
εφαρμογή του στην παρασκευή κηραλοιφής. Βασική λεπτομέρεια στην παρασκευή κηραλοιφής είναι η επιλογή κεριού. Υπάρχουν στην αγορά εισαγόμενα κεριά τα οποία για να μην γίνω απόλυτος σχεδόν πάντα έχουν μεγάλες συγκεντρώσεις παραφίνης, σε συνδυασμό με προσθήκη χρωστικών και αρωματικών ουσιών για να έχουν οσμή «γνήσιου» κεριού. Στις χώρες από τις οποίες προέρχονται γίνεται αλόγιστη χρήση χημικών φαρμάκων σε μελίσσια και καλλιέργειες, με αποτέλεσμα τα φάρμακα να περνάνε και στο κερί της μέλισσας. Συνεπώς καλό είναι να έχετε εμπιστοσύνη σε αυτόν που θα σας προμηθεύσει το κερί. Επίσης καλό είναι να ζητάτε κερί που προέρχεται από την διαδικασία της απολέπισης είναι πιο ακριβό γιατί βγαίνει σε μικρές ποσότητες, άλλα είναι το κορυφαίο ποιοτικά για την παρασκευή κηραλοιφής.

   Η αναλογία στην παρασκευή κηραλοιφής είναι μια κουταλιά κερί, πέντε κουταλιές ελαιόλαδο. Από εκεί και πέρα μπορούμε να συνδυάσουμε διάφορα προϊόντα(βότανα, αιθέρια έλαια, πρόπολη, μέλι) ανάλογα με το τι αποτέλεσμα επιθυμούμε π.χ. μπορούμε αντί για λάδι να χρησιμοποιήσουμε σπαθόλαδο (βαλσαμόλαδο) για να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στην επούλωση πληγών ή να προσθέσουμε ml από κάποιο αιθέριο έλαιο. Εμείς θα δώσουμε τον βασικό τρόπο παρασκευής και από εκεί και πέρα μπορεί ο καθένας με βάση την φαντασία του και τους στόχους του να προσθέσει και άλλα στοιχεία στο μίγμα.


Βασική Συνταγή
Υλικά:
1 κουταλιά σούπας κερί τριμμένο σε τρίφτη
5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
Τρόπος  παρασκευής κηραλοιφής
Τρίβουμε σε οικιακό τρίφτη το κερί ώστε να υπολογίζεται στο κουτάλι. Στη συνέχεια το λιώνουμε σε Bain marie, όταν λιώσει το κερί σβήνουμε το μάτι της κουζίνας και  προσθέτουμε το ελαιόλαδο ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθούν (σε αυτό το στάδιο προσθέτουμε και άλλες ουσίες, εξαιρείται η πρόπολη που πρέπει να λιώσει μαζί με το κερί) . Τέλος αφού έχει δημιουργηθεί το επιθυμητό μίγμα το τοποθετούμε σε ένα βαζάκι που έχουμε φροντίσει να αποστειρώσουμε με καθαρό οινόπνευμα.
                                       
Ελπίζω να σας βοήθησα και να σας φανεί χρήσιμη.
Καλή επιτυχία!!!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου