Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Συνταγή για ζαχαροζύμαρο με μέλι


Σιγά σιγά πλησιάζει η εποχή που θα σκεφτούμε αν πρέπει  να διεγείρουμε με τροφοδοσία τα μελισσάκια μας και αν είμαστε θετικοί με ποια τροφή. Η πρότασή μας μέχρι να ανέβει η θερμοκρασία είναι το ζαχαροζύμαρο  ή το μέλι.
Αν κρατάτε αποθέματα και είστε βέβαιοι ότι δεν είναι φορέας μελισσοκομικών ασθενειών(το μέλι από μελίσσια που έχουν νοσήσει δεν επηρεάζει ούτε στο ελάχιστο  τους ανθρώπους με την κατανάλωσή του, παρά μόνο τις μέλισσες ). Πριν σας δώσουμε όμως τη συνταγή να σας αναφέρουμε κάποιες χρήσιμες συμβουλές, που θα σας φανούνε χρήσιμες ακόμη και αν αλλάξετε τη συνταγή ή βρείτε άλλη. Η  χρήση Θυμόλης στο ζαχαροζύμαρο είναι πιθανό να προκαλέσει αναστάτωση στις μέλισσες λόγω της συνεχούς παρουσίας έντονης οσμής, για το λόγο αυτό αποφύγετε τη χρήση της. Επίσης μην χρησιμοποιείτε σογιάλευρο ή καλαμποκάλευρο, που στις καλλιέργειές τους γίνετε μαζική χρήση νεονικοτινοειδών φαρμάκων. Και ΠΟΤΕ μην βάλετε ξινισμένο μέλι με το σκεπτικό ότι το βράζετε, γιατί προκαλεί πρόβλημα στο πεπτικό των μελισσών.  

Συνταγή Ζαχαροζύμαρου:
12,5% ποσότητα μέλι (από επιλεγμένα μελίσσια για να μην υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών) + 87,5% ποσότητα ζάχαρη κρυσταλλική που την έχουμε αλέσει ώστε να γίνει άχνη.
Το μέλι θερμαίνεται σε μπέν μαρί στους 40 βαθμούς (όχι παραπάνω γιατί καταστρέφονται όλα τα θρεπτικά συστατικά του).
Μόλις θερμανθεί ρίχνουμε την άχνη, και αρχίζουμε το ζύμωμα. Αν είναι σκληρό ρίχνουμε νερό σταγόνα - σταγόνα.
Όταν γίνει εύπλαστο το βάζουμε σε πλαστικές σακούλες, το κλείνουμε αεροστεγώς και το φυλάμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.Το αποτέλεσμα δεν πρέπει να είναι σκληρό για να μπορούν να το προσλαμβάνουν εύκολα οι μέλισσες, άλλα ούτε και νερουλό για να μην τρέχει με την παραμικρή άνοδο της θερμοκρασίας. 
Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου