Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Η Μακεδονική μέλισσα



Η Μακεδονική μέλισσα(Apis Mellifera Macedonica) ανήκει στον ίδιο οικογενειακό κύκλο με τις: carnica, sicula. Είναι όμως η λεπτότερη από όλες τις άλλες ευρωπαϊκές φυλές. Αρχικά βρισκόταν στην Μακεδονία και την Θράκη από εκεί πήρε και το όνομά της. Πλέον την συναντάμε σε πολλά μέρη όπως : Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία , Θράκη, Βουλγαρία, Ν. Γιουγκοσλαβία, Ευρωπαϊκή Τουρκία και Ρουμανία. Χαρακτηριστικά της είναι ότι έχει μαύρο χρώμα με μερικά κίτρινα σημεία στα κοιλιακά της δαχτυλίδια και έχει μακριά προβοσκίδα με μέσο όρο τα 6,5χιλ.χιλιοστά. Η βασίλισσα είναι λεπτή και μαύρη οπότε είναι δύσκολος ο εντοπισμός της.
Η Μακεδονική φυλή έχει πληγεί και αυτή όπως αναφέραμε και για την Κεκρόπια την δεκαετία του 80 με την καταστροφή από τη βαρρόα και τον μετέπειτα εκφυλισμό με άλλες φυλές. Εξαιτίας της απληστίας των παραγωγών, που προσπάθησαν να διασταυρώσουν φυλές μεταξύ τους για να κληρονομήσουν τα θετικά στοιχεία της κάθε φυλής στους διασταυρωμένους απογόνους τους, που τελικά είχε αντίστροφα αποτελέσματα. Παρόλα αυτά η Μακεδονική φυλή κρατάει μια ευχάριστη αντοχή ως προς τα μορφολογικά χαρακτηριστικά της.

Θετικά στοιχεία της Μακεδονικής φυλής : Είναι πολύ ήρεμη, η ιδανική μέλισσα θα έλεγα για αρχάριους μελισσοκόμους (καλύτερη από την Ιταλική αν εξαιρέσουμε ότι δεν βρίσκεις εύκολα τη βασίλισσα). Συλλέγει εύκολα σε σχετικά μακρινές αποστάσεις και έχει πολύ καλό προσανατολισμό.
Αρνητικά στοιχεία της Μακεδονικής φυλής: Έχει υψηλή τάση για σμηνουργία, αυτή η τάση είναι πιθανόν να προήλθε επειδή για πολλούς αιώνες εκτρεφόταν σε παραδοσιακά κοφίνια(θα έπρεπε να ισχύει το ίδιο και με την Κεκρόπια όμως). Χτίζει κεριά ανάμεσα στα πλαίσια δημιουργώντας έτσι προβλήματα στον χειρισμό των πλαισίων. Είναι ευαίσθητη στην Νοζεμίαση. Και τέλος ο εντοπισμός της βασίλισσας είναι δύσκολος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου