Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Αρρενοτόκο μελίσσι και ο τρόπος αντιμετώπισης του



   Η Αρρενοτοκία ενός μελισσιού αν και δεν είναι ασθένεια, είναι μια δυσλειτουργία του μελισσιού που εάν δεν επέμβει ο μελισσοκόμος οι πιθανότητες επιβίωσης του Μελισσιού είναι απειροελάχιστες. Το μελίσσι καταφεύγει στην Aρρενοτοκία σαν απέλπιδα προσπάθεια επιβίωσης, αφού έχει παραμείνει για μεγάλο διάστημα ορφανό από βασίλισσα.
  Αφού οι φερομόνες της μάνας και οι φερομόνες του γόνου είναι ανύπαρκτες,  που είναι αυτές που κρατάνε σε καταστολή την λειτουργία των ωοθηκών των εργατριών της κυψέλης.  Ορισμένες εργάτριες βρίσκουν την ευκαιρία στην προσπάθειά τους να σώσουν το μελίσσι και αρχίζουν να γεννάνε αυγά, με την διαφορά ότι αυτά είναι αγονιμοποίητα, με αποτέλεσμα να βγάζουν μόνο κηφήνες. Πολύ σπάνια και κυρίως σε φιλολογικό επίπεδο έχει διατυπωθεί η άποψη ότι μπορεί να βγει και βασίλισσα από αυτά τα αυγά. Το βασικό πρόβλημα είναι όμως ότι χαλάνε τα βασιλοκελιά που προσπαθούμε να τους εισάγουμε και θανατώνουν τις βασίλισσες εισαγωγής.

Τρόπος αντιμετώπισης

  Υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης. Εγώ θα περιγράψω αυτόν που θεωρώ ότι έχει μεγαλύτερη επιτυχία. Αρχικά αφαιρώ τον κυφινογόνο από το Αρρενοτόκο μελίσσι και τον μοιράζω σε άλλες κυψέλες. Στη συνέχεια επιλέγω ένα κυψελίδιο ή ένα αδύνατο μελίσσι ώστε να τα ενώσω. Αφού το επιλέξω του τοποθετώ μια σήτα μεταφοράς πάνω από τον πρώτο όροφο και στον δεύτερο όροφο τοποθετώ το αρρενοτόκο μελίσσι μαζί με ένα πλαίσιο που έχει εργατική γέννα και τοποθετώ ζαχαροζύμαρο πάνω από τα πλαίσια και αν υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες στο περιβάλλον βάζω και δεύτερη σήτα μεταφοράς στο ενδιάμεσο από τον δεύτερο όροφο και από το καπάκι για να μην «σκάσει» το μελίσσι.
Η σήτα που είναι μεταξύ των ορόφων εμποδίζει τις Αρρενοτόκες μέλισσες να σκοτώσουν την βασίλισσα, άλλα δεν εμποδίζει τις φερομόνες της βασίλισσας και του γόνου να αναδύονται στο Αρρενοτόκο μελίσσι ώστε να μπλοκάρουν τις ωοθήκες των Αρρενοτόκων εργατριών. Μετά από 2-3 ημέρες αφαιρούμε τις σήτες αερισμού και αφήνουμε τα μελίσσια που έχουν συνηθίσει το ένα την μυρωδιά του άλλου, να ενωθούνε ανενόχλητα. Αν δεν πετύχει η μέθοδος δεν έχετε άλλη λύση, από το να διαλύσετε το μελίσσι και να σκορπίσετε τις μέλισσες 40 μέτρα από το μελισσοκομείο σας ,ώστε να μπούνε σε άλλες κυψέλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου