Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Ποιός Σκότωσε Την Μέλισσα; (δείτε ολόκληρο το Ντοκιμαντέρ του BBC)


Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε ένα ντοκιμαντέρ του BBC σχετικά με τη μείωση του πληθυσμού των μελισσών με τίτλο who killed the honey bee (Ποιός σκότωσε την μέλισσα). Οι μέλισσες πεθαίνουν κατά εκατομμύρια, πρόκειται για μια οικολογική κρίση που απειλεί να φέρει την παγκόσμια γεωργία σε αδιέξοδο. Η Martha Kearney εισήγαγε αυτό το ντοκιμαντέρ που διερευνά την μείωση των αποικιών των μελισσών σε όλο τον κόσμο, αναζητώντας τις πιθανές αιτίες της καταστροφής.

Οι μέλισσες παίζουν έναν ουσιώδη ρόλο στο οικοσύστημα. Γονιμοποιούν τα φυτά από τα οποία προέρχεται η τροφή μας. Συγκεκριμένα είναι το υπ' αριθμόν ένα έντομο επικονίασης στον πλανήτη και είναι υπεύθυνο για την αναπαραγωγή περισσότερων από 90 καλλιεργειών, οι οποίες θα έχουν μεγάλη δυσκολία στην παραγωγή τους εάν οι αποικίες μελισσών συνεχίζουν να μειώνονται με τον τρέχον ρυθμό. Χωρίς τη βοήθεια των μελισσών οι αγρότες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν δαπανηρές και χρονοβόρες τεχνικές επικονίασης που θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ποσότητα, στην ποιότητα, άλλα και στην τιμή της παραγωγής τους. Ευτυχώς σε μέρη του υπόλοιπου κόσμου έχουν αντιλήφθη την κρισιμότητα της κατάστασης και θεωρούν ότι το πρόβλημα της μείωσης του πληθυσμού των μελισσών είναι μεγαλύτερο από την τρέχουσα οικονομική κρίση γι αυτό αγρότες, μελισσοκόμοι, περιβαλλοντολογικές οργανώσεις και πολίτες απαιτούν από τις κυβερνήσεις τους έρευνα και μέτρα προστασίας.

Κάνοντας μια έρευνα του προβλήματος σε μια παγκόσμια κλίμακα, οι παραγωγοί του ντοκιμαντέρ ταξιδεύουν από την Καλιφόρνια έως την ενδοχώρα της Αυστραλίας. Μιλούν με μελισσοκόμους των οποίων οι ζωές απειλούνται άμεσα και με επιστήμονες που ασχολούνται με το πρόβλημα, αναζητώντας τα αιτία του προβλήματος. Ελπίζουμε να σας τραβήξουμε την προσοχή σχετικά με το πρόβλημα της σωτηρίας των μελισσών και την συμβολή τους στο οικοσύστημα πριν να είναι πολύ αργά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου