Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Ένωση δύο Μελισσιών με την μέθοδο Miller


 Η ένωση δύο μελισσιών είναι μια ενέργεια που βοηθάει τον μελισσοκόμο ώστε να μην χάνει μελίσσια ή να τα ενδυναμώνει με σκοπό την καλύτερη εκμετάλλευση μελιτοεκκρίσεων και ανθοφοριών. Με μεγάλη συχνότητα στην Μελισσοκομική μας πορεία βρίσκουμε στο μελισσοκομείο μας ορφανά ή αδύνατα μελίσσια, τα οποία δεν έχουμε την πολυτέλεια να προβούμε σε χειρισμούς ώστε να τα επαναφέρουμε σε κάποια επιθυμητή κατάσταση. Σε όλες αυτές τι περιπτώσεις είναι μονόδρομος η συνένωση των αδύνατων ή ορφανών μελισσιών είτε με κάποιο άλλο μελίσσι είτε μεταξύ τους(αρκεί να μην είναι και τα δύο ορφανά).

 Βασική προϋπόθεση πριν προχωρήσουμε στην ένωση των μελισσιών είναι ότι πρέπει να έχουμε αποφασίσει πια βασίλισσα θα κρατήσουμε(σε περίπτωση που έχουν και τα δύο) γιατί αλλιώς θα μονομαχήσουν οι δύο βασίλισσες μαζί με τις μέλισσες τους και δεν είμαστε σίγουροι πια θα επιβιώσει. Επίσης στην μονομαχία των μελισσιών θα χάσουμε σίγουρα και μέλισσες και ίσος χαθούν και οι δύο βασίλισσες. Επιπλέον θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι κανένα από τα δύο μελίσσια δεν έχει κάποια ασθένεια αλλιώς θα μεταδώσουμε την ασθένεια και στο υγιές.
  
 Η Μέθοδος Miller γνωστή σε όλους ως η μέθοδος της εφημερίδας εκτελείτε με τα εξής βήματα:

  • Ανοίγουμε το μελίσσι που έχει βασίλισσα( συνήθως είναι το μεγαλύτερο).
  • Τοποθετούμε πάνω σε αυτό, ένα ή δύο φύλλα εφημερίδας, και ανοίγουμε μερικές μικρές τρύπες με ένα αιχμηρό αντικείμενο ή με το ξέστρο. 
  • Πάνω από τα φύλλα εφημερίδας τοποθετούμε όροφο στον οποίο έχει γίνει μετάγγιση του δεύτερου μελισσιού που είναι ορφανό ή έχουμε ορφανέψει.
  • Η διαδικασία ολοκληρώθηκε, στη συνέχεια κάνουμε έναν έλεγχο αφού το αφήσουμε ήσυχο για δύο μέρες ώστε οι μέλισσες να φάνε την εφημερίδα και να γίνουν ένα μελίσσι.
  Για καλύτερα αποτελέσματα μπορούμε κατά την διάρκεια της ένωσης να ρίξουμε και στα δύο μελίσσια ξύδι(για ευνόητους λόγους το ξύδι καλό είναι να μην είναι του εμπορίου) ώστε να μπερδέψουμε και άλλο τις φερομόνες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου