Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Σημάδεμα Βασιλισσών

Ο μελισσοκόμος μπορεί να καταλαβαίνει πολλά πράγματα επιθεωρώντας τα μελίσσια του, δεν μπορεί όμως να καταλάβει με βεβαιότητα αν έχει γίνει αντικατάσταση βασιλισσών ή πόσων ετών βασίλισσες έχουν. Ο μόνος τρόπος για να ξέρει με βεβαιότητα την ηλικία της βασίλισσας του κάθε μελισσιού είναι να τις μαρκάρει όλες. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ ότι οι μαρκαρισμένες βασίλισσες ζούνε λιγότερο, αντικαθίστανται συχνότερα ή γεννούν λιγότερα αυγά σε σχέση με τις βασίλισσες που δεν έχουν μαρκαριστεί. Οπότε είναι μονόδρομος σε ένα οργανωμένο μελισσοκομείο να έχουμε μαρκαρισμένες βασίλισσες.

Πλεονεκτήματα:
  • Εύκολος εντοπισμός βασίλισσας.
  • Αν μαρκάραμε την βασίλισσα και μέσα στο μελίσσι βρούμε μια χωρίς μαρκάρισμα τότε ξέρουμε ότι υπήρξε αντικατάσταση βασίλισσας ή σμηνουργία.
  • Αν κάθε χρόνο χρησιμοποιούμε διαφορετικό χρώμα τότε είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε επακριβώς την ηλικία της βασίλισσας.
Μειονεκτήματα:
  • Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος τραυματισμού της βασίλισσας από κακό χειρισμό μας.
  • Ένας πιθανός τραυματισμός μπορεί να οδηγήσει σε ορφάνεμα του μελισσιού ή μείωση της απόδοσης της βασίλισσας.
Τρόπος μαρκαρίσματος
Πιάνουμε την βασίλισσα από τον θώρακα χωρίς να πιέσουμε την κοιλία της και με έναν μαρκαδόρο μαρκάρουμε με μία κουκκίδα την πλάτη της. Αφού στεγνώσει την επιστρέφουμε πάνω στο πλαίσιο από όπου την πήραμε. Το μαρκάρισμα της βασίλισσας γίνεται σχετικά εύκολα και καλό βέβαια είναι να υπάρχει πρώτα μια μικρή εμπειρία πάνω σε κηφήνες. Επίσης μπορούμε να αφήσουμε μια κουκίδα πάνω στην πλάτη της με το που την εντοπίσουμε στο πλαίσιο, άλλα δεν πρέπει να την πιέσουμε πολύ ώστε να μην την τραυματίσουμε και αν δεν πετύχει το βάψιμο με τις δύο πρώτες φορές κάλο είναι να μην επιμείνουμε άλλο γιατί θα αναστατωθεί το μελίσσι.

Επιλογή χρώματος
 Το χρώμα που θα βάψουμε την βασίλισσα μπορούμε να το επιλέξουμε μόνοι μας και επίσης μπορούμε να χρησιμοποιούμε και συνέχεια το ίδιο. Καλό θα ήταν όμως να χρησιμοποιούμε κάθε νέο έτος και διαφορετικό για να έχουμε και μια επιπλέον πληροφορία τι χρονολογίας βασίλισσες έχουμε. Τα χρώματα που έχει καθιερωθεί να χρησιμοποιούμε κατά έτος είναι τα εξής:
Χρώμα                                    Χρονιά
Μπλε                                       0 ή 5(π.χ. 2020, 2015)
Άσπρο                                     1 ή 6(π.χ.2021, 2016)             
Κίτρινο                                    2 ή 7(π.χ. 2022,2017) 
Πράσινο                                  3 ή 8(π.χ. 2023,2018) 
Κόκκινο                                  4 ή 9(π.χ. 2024,2019)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου