Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Το Μέλι Ολύμπου δίνει ελπίδα στην Ελληνική Ορεινή Μελισσοκομία

   Όλα ξεκίνησαν σαν ένα ευχάριστο αστείο, όταν ο φοιτητής Νικόλαος Σουλιτσιώτης στο πλαίσιο
της μεταπτυχιακής διατριβής του εξέτασε μέλια από τις περιοχές Ελασσόνα, Καρυά, Συκέα, Δομένικο, Σκαμνιά, Σαραντάπορο, Κρανιά, Αζωρο, Βερδικούσσα και Καλλιθέα με επικεφαλή της έρευνας τον καθηγητή του τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτριο Κουρέτα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αρκετά από τα εξεταζόμενα μέλια είχαν σημαντική αντιοξειδωτική δράση, που θεωρείται σημαντική γιατί μπορεί να προστατεύσει από την εμφάνιση διάφορων ασθενειών απλά μέσω της διατροφής. Μάλιστα ξεπερνούσε την αντιοξειδωτική δράση του μελιού Manuka της Νέας Ζηλανδίας που θεωρείται φάρμακο και πωλείται έως 220 ευρώ το κιλό.
   Επίσης δείγματα ελληνικών μελιών εξετάστηκαν στο ίδιο τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (επίβλεψη επίκουρος καθηγητής Δ. Μόσιαλος, μεταπτυχιακή εργασία Ελένη Ανθιμίδου) και για την αντιβακτηριδιακή τους δράση ειδικά έναντι δύο σημαντικών νοσοκομειακών παθογόνων βακτηρίων, της Pseudomonas aeruginosa και του Staphylococcus aureus. Και πάλι ορισμένα δείγματα βρέθηκαν να έχουν μεγαλύτερη αντιβακτηριδιακή δράση από αυτή του μελιού Manuka. Μάλιστα τα αποτελέσματα αυτά θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικά, καθώς πολλά νοσοκομειακά βακτήρια είναι κυριολεκτικά φονικά λόγω της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά που έχουν αναπτύξει. Όπως φαίνεται το μέλι που παράγεται σε συγκεκριμένες περιοχές του Ολύμπου έχει περισσότερες αντιμικροβιακές ιδιότητες, κυρίως λόγω της χλωρίδας των περιοχών όπου βόσκουν οι μέλισσες. Συγκεκριμένα  το μέλι Ολύμπου παράγεται από σταθερά μελισσοκομεία στον Όλυμπο σε υψόμετρο 800-1000m, σε δασικές περιοχές και λιβάδια. Το παραγόμενο μέλι προέρχεται από μια πληθώρα αυτοφυών φυτών σε δασικές τοποθεσίες μακριά από κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα, που θα μπορούσε να επιβαρύνει το περιβάλλον. Βασικός λόγος των πλεονεκτημάτων που παρουσιάζει το μέλι Ολύμπου είναι η γειτνίαση του με φυτά  και δέντρα που αναπτύσσονται στην πλαγιά του Ολύμπου όπως: αγριοτρύφυλλα, αγριόβικος , διάφορα είδη ρίγανης, βατομουριές, αγράμπελη, βελανιδιά, καστανιά, διάφορα αγκάθια, φλόμος.
   Επειδή ωστόσο πολλές φορές ερευνητικά ευρήματα μένουν στο συρτάρι και τα αποτελέσματά τους δεν αξιοποιούνται ποτέ πρακτικά, οι επιστήμονες προχώρησαν ένα βήμα περισσότερο. Ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Κων. Πετρωτός από το τμήμα Μηχανικής Βιοσυστημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλίας με την ομάδα του ανέπτυξαν συγκεκριμένη μέθοδο και μετέτρεψαν το μέλι του Ολύμπου σε σκόνη, έτσι ώστε να μπορεί να προστεθεί σε τρόφιμα και άλλα παρασκευάσματα και να χρησιμοποιηθεί ευκολότερα από τη βιομηχανία τροφίμων και φαρμάκων. 
  Η περιφέρεια Θεσσαλίας έχει δεσμευτεί για τη χρηματοδότηση της έρευνας για τις ιδιότητες του μελιού που θα συνεχισθεί από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με τη συνεργασία του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ελασσόνας. Στόχος είναι, τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν να χρησιμοποιηθούν για να καταρτιστεί φάκελος που θα κατατεθεί στην Ε.Ε., για την κατοχύρωση γεωγραφικής ένδειξης ειδικά για το μέλι από τον Όλυμπο. Με αυτόν τον τρόπο οι μελισσοκόμοι μπορούν να αποκτήσουν ένα προϊόν μεγάλης προστιθέμενης αξίας αντίστοιχο με το ονομαστό Manuka με προφανή οικονομικά οφέλη συνολικά για την οικονομία της Θεσσαλίας.
  Κλείνοντας θέλω να παρατηρήσω ότι μόνο ένας άσχετος θα πίστευε ότι παρόμοια χλωρίδα με αυτοφυή και ενδημικά φυτά σε συνδυασμό με Έλατα ή Πεύκα όπως του Ολύμπου δεν συναντάμε και στους περισσότερους από τους υπόλοιπους ορεινούς όγκους της χώρας. Αυτός ήταν και ένας λόγος που με παρακίνησε να έρθω σε επικοινωνία με άτομα που συμμετείχαν στις έρευνες και οι απαντήσεις τους ισχυροποίησαν την άποψη μου. Είναι πραγματικά θλιβερό ότι 6 μήνες μετά από αυτά τα ευρήματα εκτός από την Περιφέρεια Θεσσαλίας το κράτος δεν έχει κάνει κανέναν έλεγχο σε μέλια από άλλες περιοχές με παρόμοια μορφολογία, ώστε να απόκτηση το Ελληνικό μέλι την πραγματική του αξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου