Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Το ανοιξιάτικο Ρείκι(Erica arborea)

  Το ανοιξιάτικο ρείκι ή ασπρόρεικο είναι ένα πολύ σημαντικό φυτό αφού  ευνοεί και δυναμώνει τα μελίσσια νωρίς την άνοιξη ενώ συμβάλει και στο χτίσιμο των κηρηθρών.  Είναι το μεγαλύτερο από τα 3 ειδών ρείκια που εκμεταλλεύονται οι μελισσοκόμοι στη χώρα μας. Φυτρώνει στα ίδια μέρη με το φθινοπωρινό ρείκι (σούσουρα).Όμως ανθίζει από τέλος Φεβρουαρίου μέχρι μέσα Απρίλιου.
  

  Εμφάνιση- βιολογία:  Πολυετής αειθαλής θάμνος με πράσινα μικρά λογχοειδή φύλλα. Άνθη λευκά με καφέ-κόκκινο ύπερο. Αντέχει στον παγετό(-20), στην ξηρασία και στο ήλιο. Προτιμά ουδέτερα και όξινα εδάφη και δεν αντέχει τα ασβεστολιθικά. Πολλαπλασιάζετε δύσκολα με σπόρους και εύκολα με παραφυάδες. Δεν προσβάλλετε από ασθένειες και φθάνει τα 4 μέτρα ύψος.
  
  Το ρεικόμελο έχει χρώμα κεχριμπαριού, πολύ ισχυρό ευωδιαστό άρωμα και ιδιαίτερη γεύση κρυσταλλώνει όμως γρήγορα. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο. Είναι δύσκολο όμως να τρυγηθεί και να ωριμάσει γιατί τα μελίσσια εκείνη την εποχή δύσκολα αποθηκεύουν και ωριμάζουν μέλια, σε συνδυασμό με την περίοδο ανθοφορίας του που είναι νωρίς την άνοιξη, που συνήθως έχει βροχερό καιρό και τα μελίσσια τότε δεν έχουν μεγάλους πληθυσμούς. Παρόλα αυτά η νεκταροέκρκριση δεν διακόπτεται από βροχές, σταματάει όμως από παγετούς ή απότομη άνοδος της θερμοκρασίας. Αν το ευνοήσει ο καιρός δίνει μεγάλες ποσότητες μέλι και γύρη δυστυχώς όμως αυτό συμβαίνει σπάνια μια φορά στα 4 χρόνια περίπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου