Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Περί πλαστικής κυψέλης

  Τα τελευταία 3 χρόνια η συζήτηση για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της πλαστικής
κυψέλης κατατάσσετε στα πιο φλέγοντα θέματα που συζητάνε οι μελισσοκόμοι. Γι’ αυτό θα προσπαθήσουμε όσο πιο αντικειμενικά γίνετε να προσεγγίσουμε το συγκεκριμένο θέμα. Να σημειώσω ότι δεν έχω ποτέ χρησιμοποιήσει πλαστική κυψέλη και θα αναφέρω κυρίως εμπειρίες γνωστών μου και κοινές αποδεκτές αλήθειες. Δεν θα ξεχάσω ποτέ όταν πήγα μαζί με έναν φίλο μου που ήθελε να αγοράσει κυψέλες και ο πωλητής τον παρότρυνε αφού ξεκινάει τώρα την ενασχόλησή του με την μελισσοκομία να πάρει πλαστικές κυψέλες, επειδή έτσι θα γλιτώσει χρόνο και χρήμα [όντως η πλαστική κυψέλη εξοικονομεί πολύτιμο χρόνο σε σχέση με τις ξύλινες αφού δεν χρειάζεται καμία επιπλέον επεξεργασία (στοκάρισμα, κάψιμο και βάψιμο)]. Ο πωλητής όμως στο μελισσοκομείο του είχε προτιμήσει τις ξύλινες κυψέλες(τα συμπεράσματα δικά σας). 
 Ο βασικότερος λόγος που δεν επέλεξα την πλαστική κυψέλη είναι γιατί διαχρονικά ο κλάδος της Μελισσοκομία ήταν πάντα άρρηκτα συνδεδεμένος με την αγάπη και τον σεβασμό της φύσης. Θεώρησα ότι αυτό έχει να κάνει και με το μέγεθος των επιπτώσεων που έχουν στο περιβάλλον τα υλικά που χρησιμοποιούμε. Τα πλαστικά υλικά είναι γνωστό ότι είναι ανθεκτικά στην διάβρωση και συχνά ευρισκόμενα ανεξέλεγκτα στο φυσικό περιβάλλον προκαλούν αντιαισθητικό και δυσάρεστο αποτέλεσμα. Επίσης κάποια πλαστικά όταν καίγονται εκλύουν τοξικούς ατμούς. Γενικά όμως τα πλαστικά όταν δεν ανακυκλώνονται, προκαλούν σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα.  Ακόμη και αν τα παραπάνω δεδομένα σας αφήσουν ασυγκίνητους και παγερά αδιάφορους, Θα αναφερθώ  και σε εμπειρία  φίλου μου μελισσοκόμου που είχε δοκιμάσει τρείς πλαστικές κυψέλες ενδεικτικά και μου ανέφερε ότι είχαν μεγάλη συσσώρευση υγρασίας στο εσωτερικό τους,  γεγονός που είναι και αυτονόητο αφού το πλαστικό δεν απορροφά την υγρασία όπως το ξύλο με αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα να πιάνει και μούχλα. Αξίζει να αναφερθεί ότι ιστορικά η απληστία κάποιων μελισσοκόμων με στόχο το εύκολο κέρδος έφερε πολλά δεινά στον κλάδο μας και αναμφίβολα είχαν και αντίστροφα αποτελέσματα,  όπως την εμφάνιση της Βαρρόα, την εξαφάνιση μελισσοκομικών φυλών και πρόσφατα την εμφάνιση του σκαθαριού σε Πορτογαλία και Ιταλία.  Κλείνοντας θέλω να τονίσω ότι πρέπει όχι απλά να προσπαθήσουμε να σεβόμαστε το περιβάλλον, άλλα να ευαισθητοποιήσουμε και τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες (καταναλωτές, αγρότες κ.α.) για την αξία της φύσης γιατί όταν το περιβαλλοντικό πρόβλημα γιγαντωθεί τότε το σύνδρομο κατάρρευσης των μελισσιών από «άγνωστες» αιτίες θα είναι στην πόρτα μας και θα κάνουμε σαν τους Αμερικάνους που ενώ ξέρουν τι φταίει στρουθοκαμηλίζουν υπέρ του κέρδους και σε βάρος της φύσης.
 Αν κάποιος που έχει δοκιμάσει την πλαστική κυψέλη έχει αντίθετη άποψή μπορεί να μου την στείλει να την δημοσιεύσω.

7 σχόλια:

  1. σιγουρα παντα προτιμουμε φυσικα παραδοσιακα οικολογικα υλικα ,οπως πχ το ξυλο στις κυψελες,ομως εχω παρατηρησει οτι πολλες ξυλινες κυψελες εινα βαμμενες με βαφες διαλυτικου,οι οποιες εινει τοξικες,επισης περιεχουν βαρεα μεταλλα τα οποια με την παροδο του χρονου και την φθορα απορριπτονται στο περιβαλλον, εδαφος αερα,και το μολυνουν.επισης μπορει να απορροφωνται απο τις μελισσες και να απεκκρινονται στο μελι.
    καλυτερα να μηχρησιμοποιηται καποια βαφη επι του ξυλου, αλλα απλα εμποτισμος με διαφορα φυσικα αιθερια ελαια ,οπως τερεβινθελαιο,ελαιολαδο κλπ.

    επισης γενικα καλυτερες,αν επιμενει καποιος να βαφει κυψελες ειναι οι βαφες νερου,και ακομα καλυτερες οι βαφες εμποτισμου νερου,και ακομα καλυτερες οι οικολογικες ,οι οποιες και ακριβωτερες.
    παντως ολα αυτα ειναι τα λιγωτερο χειροτερα,και παραμενουν καλυτερα τα φυσικα υλικα εμποτισμου,πχ ελαιολαδο κλπ λιπη και ελαια.
    επισης κατι λιγο σχετικο με την μελισσοκομια,αλλα απολυ σχετικο με την οικολογια.εφοσον το ξυλινο κουφωμα ειναι σε ολα πολυ καλυτερο απο το αλουμινενιο, σε οικολογια,ρυπανση,εξοικονομηση ενεργειας,μονωση,αισθητικη ,ομορφια ,μακροζωια,κλπ.γιατι σχεδον ολοι τοποθετουν αλουμινενια?
    συνεπως οτι κανουν οι περισσοτεροι,δεν εινα παντα και το καλυτερο.
    παρακαλω οποιος απαντησει στην ανωτερω παραθεση,ας με ειδοποιηση στο παρακατω εμαιλ
    gkoump@gmail.com
    ευχαριστω πε,29-10-2015

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ σωστές οι παρατηρήσεις σας, εμείς στην ουσία δημιουργήσαμε μια ανάρτηση ώστε να καταγράψουμε τους προβληματισμούς μας σχετικά με τον μύθο της πλαστικής κυψέλης που έχει και πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Από εκεί και περά όπως σωστά το αναλύσατε το να χρησιμοποιεί κάποιος ξύλο δεν αρκεί. Αφού το αποτέλεσμα είναι και συνάρτηση των υλικών που θα συνδυαστούν μαζί με το ξύλο.
    Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. η μελισσα εχει αμεση σχεση ε την οικολογια.η μελισσα ειναι ενα ευγενες ,απολυτα τελεια οργανωμενο ειδος ζωης,ωφελιμο σε ολη την φυση.
    μαλιστα ακομα και το τσιμπημα της εχει πολυ ευεργετικες ιδιοτητες ανανεωσεως του οργανισμου.σε μερικες σοβαρες χωρες,χρησιμοποιουν το τσιμπημα σαν θεραπεια.
    φυσικα ο δημιουργος της μελισσας, φροντιζει ηδη ,ωστε να μην εξαφανισθει η μελισσα ,αλλα και ολα τα αλλα πλασματα του στην γη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για τον εμποτισμό με παραφίνη τί γνώμη έχετε;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή