Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Καταπολέμηση της Βαρρόα με χρήση οξαλικού οξέος

 Στο αποψινό μας άρθρο θα αναφερθούμε σε ένα τύπο οξαλικού οξέος για τον οποίο το Ινστιτούτο
Μελισσοκομίας διενήργησε και ολοκλήρωσε τριετή έρευνα. Το διένυδρο οξαλικό οξύ (με δύο μόρια νερού). Η καθαρότητα του συγκεκριμένου είναι 71,5%. Η χρήση του διένυδρου (2H2O) οξαλικού οξέως έχει ως εξής: Σωστή εφαρμογή γίνεται όταν τα μελίσσια δεν έχουν καθόλου γόνο για να είμαστε αποτελεσματικοί. Έστω ας γίνει την περίοδο που πραγματικά τα μελίσσια έχουν τον ελάχιστο γόνο. Η δόση σε περίοδο που τα μελίσσια δεν έχουν καθόλου ή τον ελάχιστο γόνο είναι 80 γρ. οξαλικού οξέος σε 1:1 δηλαδή σε ένα λίτρο νερό και ένα κιλό ζάχαρη.
  Αν χρησιμοποιήσουμε ζεστό νερό για τη διάλυση της ζάχαρης, αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και στη συνέχεια ρίχνουμε το οξαλικό οξύ. Χρειάζεται καλό ανακάτεμα για να διαλυθεί. Από τη στιγμή που παρασκευάζουμε το διάλυμα πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε άμεσα. Προσοχή όμως όταν το θεραπευτικό σιρόπι διατηρηθεί σε 10ο C θερμοκρασία δωματίου ανεβαίνει με πολύ γρήγορο ρυθμό η συγκέντρωση της ουσίας HMF σε βαθμό που γίνεται τοξική για τις μέλισσες (>150 ppm). Γι’ αυτό το σιρόπι με το οξαλικό οξύ θα πρέπει να χρησιμοποιείται πάντα φρέσκο και ότι περισσεύει να το πετάτε αλλιώτικα θα έχετε μεγάλες απώλειες μελισσών. Μιλάμε αποκλειστικά για μια και μόνο εφαρμογή τη συγκεκριμένη περίοδο. Δεύτερη εφαρμογή με το ίδιο σκεύασμα απαγορεύεται. Η δοσολογία είναι 5 ml ανά πλαίσιο μεταξύ των κενών, επάνω δηλαδή στον πληθυσμό. Αγοράζουμε μία σύριγγα «τροφοδοσίας» των 50 ή των 60 cc από τα φαρμακεία, κάνουμε σωστή εκτίμηση σε πόσα πλαίσια πατάει το μελίσσι, παίρνουμε την ποσότητα που αντιστοιχεί και κάνουμε την εφαρμογή. Σε ότι αφορά τη θερμοκρασία τη χειμερινή περίοδο μπορεί να εφαρμοστεί πάνω από 5o C αλλά δεν θα σταθούμε σε αυτό. Η καταλληλότερη θερμοκρασία εκείνη την περίοδο είναι γύρω στους 10-12o C, ώστε να είναι απλωμένο το μελίσσι για να γίνει σωστή διαβροχή. ΠΡΟΣΟΧΗ δεν χρησιμοποιούμε οξαλικό οξύ περισσότερες από μία φορές το έτος.
 Θα πρέπει να ξέρετε ότι το οξαλικό οξύ σκοτώνει την βαρρόα και κατά την επαφή αλλά και περνώντας στην αιμολέμφο της μέλισσας, και καθώς τρέφεται η βαρρόα πεθαίνει. Επίσης μέχρι και 15 ημέρες μετά την εφαρμογή του μπορεί να σκοτώνει βαρρόα. Αυτό συμβαίνει γιατί το οξαλικό οξύ καταστρέφει την στοματική κοιλότητα της βαρρόα με αποτέλεσμα αυτή να μην μπορεί να τραφεί από τον αιμολέμφο της μέλισσας και να πεθαίνει από πείνα πολλές μέρες μετά την εφαρμογή που κάναμε.

 Κλείνοντας θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα αποτελέσματα είναι ορατά στο μελίσσι μετά από 48 ώρες. Καθώς επίσης ότι πρέπει να το χρησιμοποιούμε σε περιόδους που το μελίσσι δεν έχει καθόλου γόνο ή έχει ελάχιστο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου