Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Καταπολέμηση της Βαρρόα με Θυμόλη

 Ο σκοπός του αποψινού άρθρου είναι να σας παρουσιάσουμε την καταπολέμιση της βαρρόα με
βιολογικά μέσα και συγκεκριμένα με το αιθέριο έλαιο της κρυσταλλικής θυμόλης.
Αιθέρια έλαια
 Με τον όρο αιθέρια έλαια ονομάζουμε εκχυλίσματα από φυτά τα οποία είναι πολύ πτητικά(εξατμίζονται γρήγορα) και έχουν χαρακτηριστική μυρωδιά. Βρίσκονται σε όλα σχεδόν τα φυτά άλλα μόνο αυτά που περιέχουν περισσότερο από 0,1% ταξινομούνται σε αυτά που περιέχουν αιθέρια έλαια. Τα αιθέρια έλαια παρουσιάζουν διάφορες λειτουργίες στα φυτά είναι συγχρόνως τοξικά και απωθητικά στα έντομα. Προστατεύουν επίσης τα φυτά από βακτήρια και μύκητες. Τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται σε προϊόντα από φυσικά εντομοκτόνα όπως κεριά σιτρονέλλας και αντιψειρικά σαμπουάν για κατοικίδια ζώα. Πάνω από 150 ουσίες αιθέριων ελαίων έχουν εξεταστεί για την ικανότητα τους να σκοτώνουν την βαρρόα. Αυτά με τα υψηλότερα επίπεδα εξάτμισης ήταν τα ποιο αποτελεσματικά ακάρεακτόνα. Ωστόσο για να χρησιμοποιηθούν τα αιθέρια έλαια στην μελισσοκομία δεν πρέπει να σκοτώνουν μέλισσες και δυστυχώς μόνο 9 στα 24 υψηλής εξάτμισης αιθέρια έλαια σκοτώνουν λιγότερο από 10% των μελισσών. Τα αιθέρια έλαια είναι μη τοξικά στον ανθρώπινο οργανισμό, με εξαίρεση το τσάι του Καναδά(wintergreen) και τη θυμόλη που είναι επικίνδυνη όταν έρθει σε επαφή με τα μάτια. Σημαντική παρατήρηση είναι ότι τα αιθέρια έλαια απορροφούνται από το κερί και εξαφανίζονται με την πάροδο του χρόνου. Μπορούν επίσης να δημιουργήσουν γεύση και ίχνη μυρωδιάς η οποία μπορεί να ανιχνευτεί από ειδικούς και σε περίπτωση κατάχρησης να αλλοιώσει και την γεύση του μελιού

Θυμόλη
 Η θυμόλη είναι αιθέριο έλαιο το οποίο εκχυλίζεται από θυμάρι. Το ποσοστό της θυμόλης στο θυμάρι εξαρτάται από την ποικιλία του θυμαριού. Ο τύπος της μεθόδου εκχύλισης της θυμόλης έχει επίδραση στην χημική της σύνθεση. Η έλλειψη σταθερότητας στην σύνθεση επηρεάζει την ικανότητα της ουσίας να σκοτώνει την βαρρόα. Η θυμόλη χρησιμοποιείται ευρέως στην καταπολέμηση της βαρρόας  αφού σκοτώνει υψηλό ποσοστό ακάρεων και δεν σκοτώνει σημαντικό αριθμό μελισσών
(σύμφωνα με πειράματα σκοτώνει το 66-98% των ακάρεων). Επίσης σκοτώνει μεγαλύτερο ποσοστό ακάρεων βαρρόας όταν υπάρχει λίγο ή καθόλου γόνος, αφού οι ατμοί της δεν εισχωρούν μέσα στον γόνο. Η θερμοκρασία περιβάλλοντος πρέπει να είναι > 12 C και κατά προτίμηση >15 C. Η σωστή εποχή εφαρμογής είναι πολύ σημαντική για τα μέγιστα αποτελέσματα. Η θυμόλη αφήνει υπολείμματα γεύσης στο μέλι και στο κερί, αλλά δεν παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Προφυλάξεις:
  • Αποφύγεται την επαφή με το δέρμα γιατί μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα. 
  • Αποφύγεται την επαφή με τα μάτια γιατί μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά. 
  • Αποφύγεται την κατάποση γιατί είναι επικίνδυνη. 
  • Αποφύγεται να την αναπνέεται γιατί προκαλεί επιζήμια αποτελέσματα. 
  • Διαβάστε την ετικέττα πρίν την χρήση και πάρτε όλες τις συνιστώμενες προφυλάξεις. 
  • Φορέστε προστατευτικά γάντια για οξέα. 
  • Χρησιμοποιείστε γυαλιά. 
  • Μια μάσκα για σκόνες απαιτείται όταν χρησιμοποιείται η πρώτη ύλη για αποφυγή εισόδου της σκόνης στο αναπνευστικό σύστημα. 
  • Παροχή άφθονου νερού σε περίπτωση ατυχήματος. 
  • Προσεκτικό πλύσιμο των άδειων υλικών συσκευασίας.
Αποφύγη υπολλειμάτων:
Μην εφαρμόζεται την θυμόλη όταν υπάρχει μέλι στις κυψέλες ή υπάρχει νεκταροέκρριση ένα το μέλι προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση.
  
Μέθοδοι εφαρμογής:
Η θυμόλη λειτουργεί παράγοντας ατμούς οι οποίοι εισχωρούν στην κυψέλη. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει επαρκής χώρος μεταξύ του εξωτερικού καπακιού και των κηρηθροφορέων έτσι ώστε οι ατμοί της να φτάσουν σε όλα τα μέρη της κυψέλης.
Η θυμόλη εφαρμόζεται με τους εξής τρόπους:

Α-ΤΡΟΠΟΣ:
  Τοποθετούμε 15 γραμμάρια κρυσταλλικής θυμόλης πάνω στους κηρηθροφορείς στο κέντρο της κυψέλης μέσα σε ένα πλαστικό μπολ ύψους 3 εκατοστών, σκεπασμένο με ένα τούλι για να μην  πετάξουν οι μέλισσες την θυμόλη έξω από την κυψέλη.Την τοποθετούμε για διάρκεια τουλάχιστον 24-28 ημέρες(4 επταήμερα). Η ιδανική θερμοκρασία είναι 12-32 C, με καλύτερη τους 18 C.  Επειδή η κρυσταλλική θυμόλη έχει μια τάση υγροσκοπικότητας  λόγω της σχετικής υγρασίας της ατμόσφαιρας, ειδικά άνοιξη και φθινόπωρο, παγώνει και λόγω αυτής της κατάστασης μειώνεται ο ρυθμός εξάτμισης και συνεπώς η αποτελεσματικότητα της . Συνιστάται η τοθέτηση15 ml καθαρό οινόπνευμα μέσα στο μπολ όπου έχει τοποθετηθεί η θυμόλη για να συνεχίσει σταθερά η εξάτμισή της άρα και η αποτελεσματικότητα της.

Β-ΤΡΟΠΟΣ:        
 Ζυγίζουμε 15 γραμμάρια κρυσταλλικής θυμόλης και τα ανακατεύουμε με 15 ml καθαρό οινόπνευμα, μέχρι να γίνει πλήρη διάλυση. Από αυτό το μίγμα παίρνουμε 8 ml και τα μοιράζουμε σε δυο κομματάκια απορροφητικού υλικού( π.χ. Vitex) διαστάσεων τραπουλόχαρτου δηλαδή 4 ml  σε κάθε  κομματάκι, τα οποία τοποθετούμε διαγωνίως πάνω στα πλαίσια. Επαναλαμβάνουμε ανά 7-8 ημέρες, 3 φορές . 

Γ-ΤΡΟΠΟΣ:
 Παίρνουμε 30 γραμμάρια κρυσταλλικής θυμόλης και τα λιώνουμε σε 150 κυβικά εκατοστά καθαρό οινόπνευμα. Από το μίγμα αυτό, παίρνουμε 5-20 κυβικά εκατοστά και τα βάζουμε σε 13,5 λίτρα σιρόπι και ταΐζουμε το μελίσσι κατά τακτά χρονικά διαστήματα για 21-28 ημέρες.

 Εμείς προτείνουμε τον β τρόπο. 
 

2 σχόλια:

  1. Τι αποτελεσματικότητα έχει η χρήση της θυμόλης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν το μελίσσι δεν έχει γόνο και η θερμοκρασία είναι 16-20C έχει 98% αποτελεσματικότητα προσωπικά δεν το έχω δοκιμάσει για την βαρρόα πάρα μόνο για την πρόληψη της νοζεμίασης αφού τον χειμώνα χρησιμοποιώ οξαλικό οξύ για την βαρρόα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή