Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Η Νοζεμίαση και η καταπολέμηση της

Η Νοζεμίαση προσβάλει το πεπτικό σύστημα και των τριών τάξεων των μελισσών και προκαλεί σημαντικές απώλειες.  Λόγω της σοβαρότητάς της έχει χαρακτηρισθεί ως ασθένεια υποχρεωτικής δήλωσης.
  Οι σπόροι της Νοζεμίασης είναι πολύ ανθεκτικοί και παραμένουν ζωντανοί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Καταστρέφονται από τις ηλιακές ακτίνες  σε 15-32 λεπτά έκθεσης, από το φαινικό οξύ 4% σε 10 λεπτά, από ατμούς του οξικού οξέος σε 10-15% σε δύο ημέρες. Συνήθως την ασθένεια την βοηθάει να εξαπλωθεί ο όψιμος χειμώνας. 
Για την ανάπτυξη της ασθένειας απαιτούνται θερμοκρασίες περιβάλλοντος μεταξύ 10-34 βαθμών κελσίου,   σε θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών κελσίου σταματάει η σπορογονία .

Κύριες αιτίες Νοζεμίασης:
1. Κλιματικές συνθήκες, η υγρασία κυρίως την άνοιξη ευνοεί την ασθένεια.
2. Η διατροφή του Μελισσιού με πευκόμελο κατά τη διάρκεια του χειμώνα όπως και με ξινισμένες   τροφές ή αραιό σιρόπι.
3. Η δυναμικότητα του μελισσιού, όσο πιο δυνατό είναι τόσο πιο ανθεκτικό στη Νοζεμίαση θα είναι και το αντίστροφο.   

Συμπτώματα
Τα συμπτώματα της Νοζεμίασης γίνονται αντιληπτά όταν οι κυψέλες είναι λερωμένες από διαρροϊκά κόπρανα στην είσοδο, στη σανίδα πτήσης, στα τοιχώματα και στα πλαίσια της κυψέλης.

Πρόληψη της ασθένειας
Η καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενειών είναι πάντα η πρόληψη γι’ αυτό μπορούμε να κάνουμε τα εξής!
1.Ξεχειμώνιασμα με δυνατά μελίσσια και καινούργιες βασίλισσες .
2. Η θέση του Μελισσοκομείου  να είναι ηλιόλουστη.
3. Τροφοδοσία με στέρεες τροφές την αρχή της Άνοιξης.
4. Καθάρισμα των κυψέλων και κάψιμο με φλόγιστρο. Και αν υπάρχει η δυνατότητα αντικατάστασής τους με εφεδρικές κυψέλες και έκθεση των παλιών στον ήλιο για 1 ώρα, ούτως ώστε την επόμενη χρονιά να γίνει η ίδια διαδικασία εναλλάξ και να μην χρησιμοποιούνται χημικές ουσίες. Επίσης αντικατάσταση πλαισίων κυψέλης στα 3-4 χρόνια.
5.Θερμική απολύμανση. Οι μολυσμένες κηρήθρες τοποθετούνται σε κλειστό χώρο με σταθερή θερμοκρασία για 24 ώρες στους 49 βαθμούς κελσίου.
6. Καταπολέμηση με Οξικό οξύ. Σχηματίζονται στοίβες από τέσσερα πατώματα, από το τελευταίο πάτωμα, αφαιρούνται τρία πλαίσια και στη θέση τους τοποθετούνται δύο ποτήρια με 500ml οξικό οξύ 80%. Από επάνω τοποθετείτε στη συνέχεια το εσωτερικό καπάκι και κλείνονται καλά όλες οι σχισμές του  για να μην διαφεύγουν οι ατμοί. Αφού το αφήσουμε  8 ημέρες αερίζουμε τις κερήθρες τουλάχιστον 60 ώρες πριν χρησιμοποιηθούν.

  Καταπολέμηση της Νοζεμίασης με προσθήκη Θυμόλης

  Η θεραπία της Νοζεμίασης με θυμόλη είναι απαραίτητη και πρέπει όλοι οι μελισσοκόμοι να την κάνουμε υποχρεωτικά. Συγκεκριμένα μια θεραπεία την άνοιξη και μια το φθινόπωρο, όχι μόνο για να θεραπεύσουμε τυχόν άρρωστα μελισσάκια μας, αλλά και για λόγους πρόληψης. Οι τροφοδοσίες γίνονται με ποσότητες ανάλογες  με τον πληθυσμό του κάθε μελισσιού. Σε κάθε δεκάρι μελίσσι δίνονται συνολικά 3-4 λίτρα σιροπιού με θυμόλη σύμφωνα με το εργαστήρι Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας. Με αναλογία 1γραμμάριο θυμόλης διαλυμένο σε 1ml καθαρό οινόπνευμα σε 15 λίτρα σιρόπι. Επειδή όμως οι μικροποσότητες δεν ζυγίζονται εύκολα, καθιερώθηκε άλλος τρόπος μέτρησης της ποσότητας: Παίρνουμε μία καρτέλα χαπιών από ένα κουτί παυσίπονου Ντεπόν (όχι το αναβράζον που έχει μεγάλες θήκες για τα χάπια του ,αλλά το πιο παλιό  Ντεπόν  των 500 mg , που έχει μικρότερες θήκες στα χάπια του).  Δύο θήκες από αυτά, γεμισμένες  με συμπιεσμένη σκόνη θυμόλης είναι 1 γραμμάριο θυμόλης.


1 σχόλιο:

  1. Titanium Stone Countertops at Stone House | Tile Factory
    Designed titanium drill bits for the T-Line of titanium bicycle T-Line® and T-Line® used ford fusion titanium T-Line® T-Line® T-Line® T-Line® T-Line® T-Line® titanium vs ceramic T-Line® T-Line® T-Line® T-Line® T-Line® T-Line® T-Line $12.00 · ‎In titanium or ceramic flat iron stock

    ΑπάντησηΔιαγραφή