Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Νόσος του Μάη

 Η νόσος του Μάη το μαρτυρεί και το όνομα της αλώστε είναι εποχιακή ασθένεια. Την άνοιξη τα μελίσσια αναπτύσσονται ταχύτατα και ανατρέφουν μεγάλες ποσότητες γόνου. Οι μέλισσες-τροφοί παράγουν αυτή την εποχή μεγάλες ποσότητες τροφικού χυμού προκειμένου να παρέχουν επαρκή τροφή στο γόνο. Για το λόγο αυτό είναι αναγκασμένες να προσλαμβάνουν σε αυξημένες ποσότητες γύρη, που είναι πλούσια σε λευκώματα.
Όμως για την επεξεργασία της γύρης το μελίσσι χρειάζεται νερό με αποτέλεσμα τις ημέρες που το μελίσσι δεν έχει την απαραίτητη ποσότητα νερού οι νεαρές μέλισσες της κυψέλης που χρειάζονται τροφή να υποφέρουν από ένα είδος δυσκοιλιότητας. Βασικά Αίτια που ευνοούν την ασθένεια είναι η πρόληψη ακατάλληλης τροφής και η οξεία αφυδάτωση

Διάγνωση
 Οι περισσότερες μέλισσες έχουν διογκωμένη την κοιλιά και ορισμένες αφοδεύουν στην  είσοδο της κυψέλης ή στον περιβάλλοντα χώρο. Μια σαφής ένδειξη είναι όταν πιέσουμε την κοιλιά σε νεαρές μέλισσες που σέρνονται με ανασηκωμένη την κοιλιά τους να βγει μια κίτρινη πάστα.

Αντιμετώπιση
 Σπάνια από την  νόσο του Μάι θα χάσουμε μελίσσι. Το πιθανότερο είναι απλά να σταματήσει την ανάπτυξη του το μελίσσι, αν όμως εντοπίσουμε την ασθένεια μπορούμε να ψεκάσουμε το μελίσσι με αραιό ζαχαρόνερο. Πάντα όμως η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η πρόληψη. Τρόποι πρόληψης είναι το τάισμα με ζαχαρόνερο και η τοποθέτηση ποτίστρας κοντά στο μελισσοκομείο αν δεν υπάρχει κοντά νερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου