Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Οι μελισσοκόμοι των Ιμαλάιων, οι πιο εντυπωσιακοί μελισσοκόμοι στον κόσμο (ΦΩΤΟ)

  Η μελισσοκομία κρατά από το 13.000 π.Χ. Παρά τις ήδη υπάρχουσες δυσκολίες της, γίνεται ακόμη πιο δύσκολη όταν το μέλι βρίσκεται σε κερήθρες που βρίσκονται σε γκρεμούς και βουνά όπως στο Νεπάλ . Πρόκειται για μία δραστηριότητα που φέρνει χρήματα στις τοπικές κοινωνίες του Νεπάλ αν και είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Οι μελισσοκόμοι στο Νεπάλ οι επονομαζόμενοι και ως «κυνηγοί του μελιού» των Gurung,  ρισκάρουν τη ζωή τους για να ανέβουν στα Ιμαλάια και να βρουν τη μεγαλύτερη κυψέλη του πλανήτη.
Οι μέλισσες Gurung φτιάχνουν το ένα σπίτι τους δίπλα στο άλλο και οι μελισσοκόμοι τις επισκέπτονται δύο φορές το χρόνο. Το να φτάσει κανείς εκεί είναι επικίνδυνο και αποτρεπτικό. Αφού ανάψουν φωτιές στην βάση του βράχου για να ζαλίσουν τις μέλισσες, κρέμονται από σχοινιά και ανεβαίνουν τα βουνά ώσπου να βρουν κυψέλες. Στη συνέχεια σκαρφαλώνουν στην άκρη του γκρεμού για να συλλέξουν το μέλι. Χρησιμοποιούν ακόμη τα ίδια εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί τους, υφαντές ανεμόσκαλες και όπλα από μπαμπού για να κόψουν τις γεμάτες μέλι κυψέλες από τον βράχο και να τις βάλουν στα καλάθια τους. Στις τοπικές κοινότητες η συγκομιδή γίνεται με ολόκληρη ιεροτελεστία με προσευχές και προσφορά φρούτων και λουλουδιών.
   
Πέρα από τη διαδικασία συγκομιδής και τον κίνδυνο της πτώσης, αξίζει να σημειωθεί ότι η φυλή τυχαίνει να είναι η φυλή με την μεγαλύτερη συγκομιδή μελιού στον κόσμο. Το μέλι των μελισσών των Ιμαλάιων είναι μεθυστικό, λόγω των λευκών ροδόδεντρων με τα οποία τρέφονται οι μέλισσες την Άνοιξη και αγγίζει υψηλές τιμές στην Ιαπωνία, την Κορέα και την Κίνα. Οι ανοιχτές κυψέλες στην απόκρημνη πλαγιά βοηθούν στην προστασία των μελισσών από τα αρπακτικά ζώα και τις κρατά ζεστές η έκθεσή τους στο φως του ήλιου.
*Οι περισσότερες φωτογραφίες είναι τραβηγμένες από τον βραβευμένο Βρετανό ΄Αντριου Νιούι.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου